Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa z leśnych grzybów z łazankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa grzybowa jest aromatyczna i pyszna.

Zupa z leśnych grzybów z łazankami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z leśnych grzybów z łazankami

 

  • 1/2 kg leśnych grzybów
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 ml śmietanki
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag makaronu łazanki

Sposób przygotowania:

Zupa z leśnych grzybów z łazankami
Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w słupki, seler obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać 5 szklanek wody. Dodać oczyszczone, pokrojone i umyte grzyby, warzywa razem z posiekaną cebulą, liść laurowy, kostkę rosołową i gotować około 25-30 minut. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, połączyć z zupą, zagotować. zupę zdjąć z ognia, dodać śmietankę, sos sojowy, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Wyłożyć na talerze, zalać zupą, posypać posiekanym koperkiem.
Zupa z leśnych grzybów z łazankami
Przygotowane umyte grzyby i warzywa włożyć do garnka
Zupa z leśnych grzybów z łazankami
Mąkę wymieszać z odrobiną wody połączyć z zupą zagotować wymieszać ze śmietaną