SUPERPRZEPIS

Zupa z dyńki z rybcią

  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Zupa z dyńki z rybcią Więcej zdjęć (5)

Proste,a jednak wyśmienite - zupa z dyni z łososiem norweskim.

Składniki:

Zupa z dyńki z rybcią

 

 

  • 200 g łososia norweskiego - filet ze świeżej ryby
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu BBQ z miodem

 

Sposób przygotowania:

Zupa z dyńki z rybcią
Kawałek dyni, razem ze skórą bo ciężko ją obierać, oczyściłam z pestek i ułożyłam na blasze. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - piekłam ok. 30 minut.



Kawałek łososia, ze skórą, przekroiłam na dwa mniejsze kawałki i nasmarowałam mieszanką sosu sojowego oraz BBQ. Odłożyłam do lodówki na 30 minut.



Dużą łyżką wybrałam miąższ dyni ze skórkowej skorupki i przełożyłam do garnka. Zalałam połową bulionu. Dodałam obrany i posiekany imbir oraz skórkę startą z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy - tylko tę kolorową część, bez białej bo będzie gorzkie. Gotowałam aż dynia zmiękła.



Zmiksowałam na gładki krem dolewając sok z pomarańczy i tyle z reszty bulionu, żeby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Całość przetarłam przez sito żeby zupa była gładsza. Zagotowałam ponownie, doprawiłam do smaku solą, miodem i cynamonem.



Zamarynowaną rybę włożyłam na płasko do torebeczek pergaminowych - po kawałku do jednej. Zamknęłam wlot i położyłam je na rozgrzanej patelni tak żeby skóra ryby była na spodzie. Smażyłam po kilka minut z obu stron, zdjęłam z patelni i zostawiłam w spokoju na 5 minut.



Następnie wyjęłam rybę na talerz - skórka odeszła ładnie razem z papierem - i mięso rozdrobniłam lekko widelcem. Zupę podałam w miseczkach dodając do każdej porcji trochę ryby i oprószając ją odrobiną cynamonu, przybrałam koperkiem.
Zupa z dyńki z rybcią
kawałki ryby posmarowałam dokładnie marynatą
Zupa z dyńki z rybcią
włożyłam do torebek z papieru pergaminowego i zamknęłam je
Zupa z dyńki z rybcią
tak zapakowane smażyłam na suchej patelni
Zupa z dyńki z rybcią
dynię najpier upiekłam żeby łatwiej było wybrać miąższ a potem ugotowałam z przyprawami i zmiksowałam