Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa z mięsnymi kluseczkami

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wołowinę zmielić 2 razy w maszynce. Szpinak oczyścić, umyć włozyć do garnka, zalać

Zupa z mięsnymi kluseczkami

Składniki:

Zupa z mięsnymi kluseczkami

 

  • 20 dag wołowiny
  • 3 dag szpiku wołowego
  • 20 dag szpinaku
  • 5 dag parmezanu
  • 5 dag tartej bułki
  • łyżka masła
  • 3 jaja
  • 2 łyzki koncentratu rosołu mięsnego w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z mięsnymi kluseczkami
Wołowinę zmielić 2 razy w maszynce. Szpinak oczyścić, umyć włozyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odsączyć na sitku. Szpik wołowy i przygotowany szpinak posiekać. Zmielone mięso, szpinak, szpik parmezan, tartą bułkę, miekkie masło i jaja przełożyć do dużej miski. Wszystko zagnieść rękami i wyrobić na jednolita gladka mase. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować rosół. Masę miesną nabierać łyżką i wkładać do gotującego się rosołu. Całość gotować jeszcze 5 minut. Zupę podawać gorącą, posypaną natką pietruszki.