jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Zupa z młodej dyni z serem pleśniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa dyniowa z takiej młodej dyńki smakuje inaczej niż z tej dojrzałej - jest bardzo delikatna. Dodatek sera pleśniowego o dość ostrym wyrazie fajnie ożywia jej smak.

Zupa z młodej dyni z serem pleśniowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa z młodej dyni z serem pleśniowym

 

  • młoda dynia (około 70 dag miąższu)
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 i 1/2 l rosołu drobiowego
  • białe warzywa z rosołu (1pietruszka, kawałek selera, por)
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 100 g sera pleśniowego typu Lazur niebieski lub zielony

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z młodej dyni z serem pleśniowym
Młoda dynię kroimy w cząstki (jeśli pestki są niewykształcone zostawiamy je razem z miąższem). Jabłko obieramy i kroimy w czastki. Dynie i jabłko wkładamy do rondla po czym zalewamy je bulionem. Gotujemy dynię z jabłkiem do miękkości. Dodajemy warzywa z rosłu do zupy po czym miksujemy wszystko razem za pomoca blendera (można przetrzeć przez sito). Doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Rozlewamy zupę do miseczek. Kroimy ser pleśniowy w plasterki, układamy je na powierzchni zupy po czym zapiekamy w piekarniku do chwili aż ser zacznie się topić (można zrobić to również w mikrofalówce) . Podajemy zupę od razu z dodatkiem chrupiącej bagietki.
Zupa z młodej dyni z serem pleśniowym
Młoda dynię kroimy w cząstki (jeśli pestki są niewykształcone zostawiamy je razem z miąższem).