monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Zupa z młodej kapusty i fasolki szparag.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolejna propozycja na lekką zupkę,która okazała się strzałem w 10!:) była pycha,całej rodzince bardzo smakowała:))

Zupa z młodej kapusty i fasolki szparag. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z młodej kapusty i fasolki szparag.

 

  • 1 młoda marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5 cm pora
  • 190 g żółtej fasolki szparagowej
  • 2 duże lub 5 małych młodych ziemniaków
  • 800 g młodej kapusty
  • 1 litr przecedzonego rosołu
  • 0,5 litra przefiltrowanej wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 100 ml śmietany 30%

 

Sposób przygotowania:

Zupa z młodej kapusty i fasolki szparag.
Do garnka wlać rosół, dodać wodę i zagotować. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Por umyć i zostawić w jednym kawałku. Gdy wywar się zagotuje, dodać kostkę rosołową, zamieszać i dodać warzywa. Ponownie zagotować. W między czasie fasolkę obrać z końcówek, umyć a następnie pokroić na 3-4 kawałki. Dodać do zupy, którą ponownie zagotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kosteczkę. Dodać do zupy . Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, następnie zetrzeć na dużych oczkach i przepłukać na sicie. Odsączyć z wody i dodać do garnka. Gotować do miękkości wszystkich składników. W chochli zupy rozprowadzić śmietanę, wlać do zupy zamieszać. Smacznego!
Zupa z młodej kapusty i fasolki szparag.
fasolkę pokroić na małe kawałki marchewkę i pietruszkę też
Zupa z młodej kapusty i fasolki szparag.
kapustę zetrzeć na dużych oczkach