Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zupa z młodej kapusty z przecierem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Zimą często robię kapuśniak z kiszonej kapusty. Latem, kiedy jest ciepło chętniej sięgam bo zupy lekkie, w wersji fit. Polecam.

Zupa z młodej kapusty z przecierem pomidorowym

Składniki:

Zupa z młodej kapusty z przecierem pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Zupa z młodej kapusty z przecierem pomidorowym

Kapuśniak z młodej kapusty 1

Zupa z młodej kapusty z przecierem pomidorowym
Włoszczyznę dokładnie obieramy ze skórki

Warzywa obieramy, dokładnie oczyszczamy.

Kapuśniak z młodej kapusty 2

Zupa z młodej kapusty z przecierem pomidorowym
Obrane warzywa zalewamy wodą, gotujemy do miękkości

Warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy 2 l. wody. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu przez ok. pół godziny. Wyjmujemy. Marchew zachowujemy i kroimy ją półplasterki.

Kapuśniak z młodej kapusty 3

Zupa z młodej kapusty z przecierem pomidorowym
Obraną cebulę drobniutko siekamy w kostkę

Cebule drobno kroimy w kostkę.

Kapuśniak z młodej kapusty 4

Zupa z młodej kapusty z przecierem pomidorowym
Cebulkę smażymy na oliwie z oliwek do czasu aż się zeszkli

Cebulę szklimy na oliwie.

Kapuśniak z młodej kapusty 5

Zupa z młodej kapusty z przecierem pomidorowym
Młodą kapustę drobno siekamy

Kapustę drobno siekamy.

Kapuśniak z młodej kapusty 6

Zupa z młodej kapusty z przecierem pomidorowym
Do wywaru dodajemy kapustę z cebulą

Do wywaru z warzyw dodajemy kapustę i cebulę. Gdy kapusta zmięknie dolewamy przecier i marchew. Solimy i pieprzymy do smaku.

Doprawiamy cukrem i słodką papryką. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

Tagi:

zupa warzywa