olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Zupa z młodych pyrów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

zdrowa i szybka w przygotowaniu zupka z dodatkiem grzybków. Jej filarami są oczywiście pyry :)

Zupa z młodych pyrów

Składniki:

Zupa z młodych pyrów

 

  • 8 młodziutkich pyrów
  • włoszczyzna
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1-2 suszone grzyby
  • zasmażka z 1 łyzki zrumienionych skwarków lub szklanki śmietany i 1 łyżki mąki
  • 1 łyżka vegety
  • zielenina

Sposób przygotowania:

Zupa z młodych pyrów
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować w niewielkiej ilości wody. Następnie wyjąć je ipokroić w paseczki. Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po czym zalać ją wrzątkiem ,dodać przyprawy, podgotować 10 minut. Następnie dodać pokrojone w talarki ziemniaki i ugotować je do miękkości, dodac także grzyby z wywarem. Zaprawić zupę zasmażką. Podawać z dodatkiej zieleniny.

Tagi:

grzyby