Sposób przygotowania:
zupa z przegrzebków
z włoszczyzny i odpadów rybnych z dodatkiem soli gotujemy wywar i go przecedzamy. po pół godzinie gotowania stawiamy nad wywarem sito do gotowania na parze, kładziemy mule i gotujemy jeszcze 40 min na parze.
Na oliwie, w rondlu, przesmażamy czosnek, przesmażamy krewetki, oczywiście obrane-:). Krewetki zdejmujemy z patelni, odstawiamy na bok. czosnek zalewamy bulionem, dodajemy trawę cytrynową, oba sosy i ścieramy imbir, zagotowujemy i gotujemy jeszcze 10 min już z dodatkiem przegrzebków. Dodajemy kolendrę i natkę oraz obsmażone krewetki. Makaron gotujemy osobno. Zupę podajemy z makaronem. Była niezła. Ciekawy sposób na wykorzystanie odpadów rybnych z przygotowywania wigilijnych potraw, kiedy znudzą się już pierogi i kapusta-:)
Na oliwie, w rondlu, przesmażamy czosnek, przesmażamy krewetki, oczywiście obrane-:). Krewetki zdejmujemy z patelni, odstawiamy na bok. czosnek zalewamy bulionem, dodajemy trawę cytrynową, oba sosy i ścieramy imbir, zagotowujemy i gotujemy jeszcze 10 min już z dodatkiem przegrzebków. Dodajemy kolendrę i natkę oraz obsmażone krewetki. Makaron gotujemy osobno. Zupę podajemy z makaronem. Była niezła. Ciekawy sposób na wykorzystanie odpadów rybnych z przygotowywania wigilijnych potraw, kiedy znudzą się już pierogi i kapusta-:)