kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

zupa z przegrzebków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

inspirująca zupa z muli pachnąca trawa cytrynową i imbirem, nie robiłam ale próbowałam-:)

zupa z przegrzebków

Składniki:

zupa z przegrzebków

 

  • 1 kg przegrzebków
  • kawałeczek trawy cytrynowej
  • starty kawałek imbiru
  • 3 litry wody
  • odpady rybne- głowy
  • włoszczyzna
  • garść kolendry
  • łyżka suszonej natki pietruszki
  • sól, pieprz biały
  • kieliszek białego wina
  • makaron ryżowy
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka sosu worcester
  • 6 krewetek
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

zupa z przegrzebków
z włoszczyzny i odpadów rybnych z dodatkiem soli gotujemy wywar i go przecedzamy. po pół godzinie gotowania stawiamy nad wywarem sito do gotowania na parze, kładziemy mule i gotujemy jeszcze 40 min na parze.
Na oliwie, w rondlu, przesmażamy czosnek, przesmażamy krewetki, oczywiście obrane-:). Krewetki zdejmujemy z patelni, odstawiamy na bok. czosnek zalewamy bulionem, dodajemy trawę cytrynową, oba sosy i ścieramy imbir, zagotowujemy i gotujemy jeszcze 10 min już z dodatkiem przegrzebków. Dodajemy kolendrę i natkę oraz obsmażone krewetki. Makaron gotujemy osobno. Zupę podajemy z makaronem. Była niezła. Ciekawy sposób na wykorzystanie odpadów rybnych z przygotowywania wigilijnych potraw, kiedy znudzą się już pierogi i kapusta-:)