Sposób przygotowania:
Zupa z soczewica i cukinia na pomidorowo
Soczewice zalac woda i zostawic na co najmniej 20min. Po upływie czasu, wypłukać ziarna kilkakrotnie, az woda będzie czysta. W duzym garnku zagotowac wode, posolic i wsypac ok. 2 lyzek kucharka. Wrzucic mieso (można pokrojoic na mniejsze porcje), gotowac ok. 10-15 min. Wszystkie warzywa obrac i umyc. Cebule, papryke i ziemniaki pokroic w kostke. Pietruszke, cukinie marchew, selera oraz pora pokroic w plastry lub pólplastry. Zabek pokroic drobno w kosteczke. Do gotującej wody z miesem wrzucamy lisc laurowy, papryke w proszku, pieprz ziolowy i czarny mielony oraz warzywa: cebule, marchew, pietruszke, papryke i gotujemy ok. 10 min, po czym wrzucamy ziemniaki, cukinie, seler oraz odsaczona soczewice – gotujemy ok. 10 min, po czym wrzucamy pora, czosnek i dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut i gotowe. Zupka jest pyszna.
mania
msewka
Paola
Sarenka
Bardzo milo mnie zaskoczylas, dziekuje slicznie, tym bardziej, ze przepis jest moja improwizacja :) Na pewno z podsmazonym mieskiem i czosnkiem wspaniale smakuje, i pewnie Twój sposob znajdzie wielu zwolennikow. Ja jednak nigdy nie podsmazam miesa, ktore potem dodaje do zupy, przyzwyczailismy sie tak, chyba przez przekonanie, ze tak jest zdrowiej, ale uwazam, ze Twoj pomysl jest w 100% trafiony, dzieki za komentarz :)