100deliciousdays.pl

100deliciousdays.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Zupa z soczewicy i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonale rozgrzewająca, sycąca, łatwa do przygotowania zarówno w wersji łagodnej "dziecięcej" jak i z zadziorem ;-).

Zupa z soczewicy i pomidorów

Składniki:

Zupa z soczewicy i pomidorów

 

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów (ewentualnie dodatkowo 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie:
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 papryczka chili

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy i pomidorów
W rondlu z grubym dnem, na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule i czosnek. Wrzucamy czerwona soczewice i zalewamy bulionem.

Jak soczewica będzie miękka dodajemy pomidory. Całość gotujemy ok. 20 min.

Wersja łagodna: doprawiamy solą i pieprzem.

Wersja z zadziorem ;-): podczas smażenia cebuli i czosnku dodajemy chili, garam masalę i kumin.