zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Zupa z włoskiej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zupa z włoskiej kapusty? Czemu nie.

Zupa z włoskiej kapusty

Składniki:

Zupa z włoskiej kapusty

 

  • kości na wywar
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 500-800g ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • odrobina maggi
  • śmietana 12% kwaśna

Sposób przygotowania:

Zupa z włoskiej kapusty
Kości myjemy i nastawiamy wywar zbierając powstałe burzyny. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gdy wywar jest już czysty dodajemy warzywa i ziemniaki. W osobnym garnku gotujemy poszatkowaną kapustę. Gdy jest miękka dodajemy odcedzoną do zupy. Gotujemy całość około 10 minut. Gotową zupę posypujemy natką i na środek kładziemy łyżkę śmietany. Kości możemy obrać i wrzucić do zupy, albo dać domownikom do poskubania.

Tagi:

kapusta