iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zupa z zielonek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczna i pożywna zupa idealna na chłodne dni.

Zupa z zielonek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z zielonek

 

  • 1 litr bulionu drobiowego ja miałam rosół z poprzedniego dnia
  • 40 dag grzybów zielonek
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki śmietany słodkiej
  • 6 dużych ziemniaków
  • przyprawy
  • czerstwe pieczywo
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonek
Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki na patelni stopić masło dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz grzyby wszystko delikatnie doprawić solą i pieprzem, następnie udusić grzyby do miękkości. Gotowe grzyby zmiksować na krem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę lub paseczki ja pokroiłam jak na frytki, następnie ugotować w bulionie kiedy ziemniaki są miękkie dodać krem grzybowy, wymieszać zaprawić śmietanką i zagotować. Zupę doprawić do smaku i posypać zieloną pietruszką. Czerstwe pieczywo pokroić w kostkę i najlepiej w piekarniku zrumienić na grzanki. Zupę podawać gorącą posypana grzankami.
Zupa z zielonek
grzyby zielonki dokładnie umyć i odsączyć
Zupa z zielonek
na patelni stopić masło i udusić na nim grzyby
Zupa z zielonek
miekkie i doprawione grzyby zmiksować na krem