BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1087]

Zupa ze słodkiej białej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam bardzo smaczna ,pożywną zupę ze słodkiej białej kapusty z dodatkiem warzyw. Zupa ugotowana na rosole, który został z dnia poprzedniego.

Zupa ze słodkiej białej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ze słodkiej białej kapusty

 

  • rosół około 2 litrów,
  • kapusta biała 1/4 szt .(większej),
  • marchewki 2 - 3 szt w zależności od wielkości,
  • seler 1/4 szt,
  • pietruszki 2 szt,
  • ziele angielskie 3 -4 ziarenka,
  • kminek 1/2 łyżeczki,
  • liść laurowy 2 szt,
  • ziemniaki 4 - 5 szt,
  • dodatkowo;
  • natka pietruszki ,
  • zasmażka,

Sposób przygotowania:

Zupa ze słodkiej białej kapusty
Zagotować wcześniej ugotowany rosół.

Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać opłukać, zetrzeć na tarce duże oczka, następnie dodać do rosołu. Gotować na małym ogniu około 15 minut, dodać oczyszczoną z wierzchnich liści, poszatkowaną kapustę białą oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Liść laurowy, odrobinę kminku oraz ziele angielskie.

Gotować do miękkości warzyw.

Zupę zagęścić lekką zasmażką z masła i mąki. Na koniec dodać poszatkowaną natkę pietruszki, w razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem, solą oraz przyprawą w płynie.

Zupę można zabielić śmietaną jak ktoś lubi.
Zupa ze słodkiej białej kapusty
Marchewkę seler i pietruszkę obrać i zetrzeć
Zupa ze słodkiej białej kapusty
Starte warzywa dodać do rosołu ,dodać liść laurowy i ziele angielskie
Zupa ze słodkiej białej kapusty
Dodać poszatkowaną kapustę białą oraz pokrojone w kostkę ziemniaki
Zupa ze słodkiej białej kapusty
Zasmażka przygotowana z masła i mąki dodana do zupy