Sposób przygotowania:
Zupa z białej kapusty
Kapustę myjemy i kroimy. Wrzucamy do garnka. Zalewamy gorącą wodą i blanszujemy około 5 minut. Po tym czasie wodę z kapusty zlewamy. Cebulę obieramy ze skórki i kroimy na pół, a następnie w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Marchewki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebulki z boczkiem. Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z kapustą. Zalewamy 2 litrami wody. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.
Kiedy woda zacznie się gotować do garnka wrzucamy 1 kostkę rosołową. Gotujemy około 20 minut. Ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy w większą nieregularną kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze do miękkości ziemniaków.
Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Marchewki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebulki z boczkiem. Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z kapustą. Zalewamy 2 litrami wody. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.
Kiedy woda zacznie się gotować do garnka wrzucamy 1 kostkę rosołową. Gotujemy około 20 minut. Ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy w większą nieregularną kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze do miękkości ziemniaków.