jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zupa ze świeżych leśnych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

To jedna z moich ulubionych zup. Skoro zaczyna się sezon grzybowy z pewnością będzie ona często gościć u mnie w domu. POLECAM>

Zupa ze świeżych leśnych grzybów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa ze świeżych leśnych grzybów

 

  • Składniki:
  • 7 dorodnych leśnych grzybów-podgrzybki, borowiki,
  • 1 cebula,
  • Olej do smażenia,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 1 średnia marchew,
  • Śmietana do zabielenia (około 1-2 łyżki),
  • 1 łyżeczka mąki za zagęszczenia,
  • Dowolny makaron
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych leśnych grzybów
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojone grzybki. Chwilę razem smażymy. Podlewamy wodą (około 1,5 litr). Gotujemy około 20-30 minut do miękkości. Między czasie obieramy i trzemy na grubych oczkach marchew. Dodajemy ją do zupy na 10 minut przed końcem gotowania. Całość doprawiamy do smaku, zabielamy, zagęszczamy i zagotowujemy. Zupą zalewamy ugotowany i poporcjowany na talerzach makaron.
Zupa ze świeżych leśnych grzybów
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Zupa ze świeżych leśnych grzybów
Grzyby kroimy w plasterki i dodajemy do do cebuli.
Zupa ze świeżych leśnych grzybów
Całość podlewamy woda i dotujemy do miękkości.

Tagi:

makaron grzyby