Sposób przygotowania:
Zupa ze świeżych ogórków
Warzywa myjemy. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w małą kostkę, ponownie myjemy. Do garnka wlewamy bulion, zagotowujemy i do gotującego wrzucamy warzywa. Gotujemy przez ok. 10 minut. W tym czasie od ogóków odcinamy końcówki a ogórki wraz ze skórką kroimy w drobną kosteczkę. Cebulke obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę wraz z ogórkami przez chwilę a następnie dusimy je przez ok. 5 minut. Dodajemy podduszone ogóki do gotującej się zupy, doprawiamy wegetą i gotujemy razem przez 10 minut. Po tym czasie hartujemy śmietanę gorącą zupą i wlewamy ją do garnka. Zagotowujemy. Można doprawić do smaku. Podajemy z koperkiem.
Smacznego
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę wraz z ogórkami przez chwilę a następnie dusimy je przez ok. 5 minut. Dodajemy podduszone ogóki do gotującej się zupy, doprawiamy wegetą i gotujemy razem przez 10 minut. Po tym czasie hartujemy śmietanę gorącą zupą i wlewamy ją do garnka. Zagotowujemy. Można doprawić do smaku. Podajemy z koperkiem.
Smacznego