slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Zupa ze świeżych ogórków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną zupę ogórkową ze świeżych ogórków gruntowych. Robiłam ją pierwszy raz ale na pewno nie ostatni. Zupa wyszła delikatna w smaku a przy tym treściwa. Polecam.

Zupa ze świeżych ogórków

Składniki:

Zupa ze świeżych ogórków

 

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych ogórków
Warzywa myjemy. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w małą kostkę, ponownie myjemy. Do garnka wlewamy bulion, zagotowujemy i do gotującego wrzucamy warzywa. Gotujemy przez ok. 10 minut. W tym czasie od ogóków odcinamy końcówki a ogórki wraz ze skórką kroimy w drobną kosteczkę. Cebulke obieramy i drobno siekamy.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę wraz z ogórkami przez chwilę a następnie dusimy je przez ok. 5 minut. Dodajemy podduszone ogóki do gotującej się zupy, doprawiamy wegetą i gotujemy razem przez 10 minut. Po tym czasie hartujemy śmietanę gorącą zupą i wlewamy ją do garnka. Zagotowujemy. Można doprawić do smaku. Podajemy z koperkiem.

Smacznego