Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa ze świeżych ogórków

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ugotować wywar z kurczaka i włoszczyzny. Ogórki wydrążyć, (jeśli mają grube

Zupa ze świeżych ogórków

Składniki:

Zupa ze świeżych ogórków

 

  • ćwiartka kurczaka

 

 

 

 

  • 5 dag liści szczawiu

 

 

 

  • żółtko

 

 

  • szczypta cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych ogórków
Ugotować wywar z kurczaka i włoszczyzny. Ogórki wydrążyć, (jeśli mają grube pestki), przepołowić, po­kroić na cieniutkie plasterki i udusić w maśle. Kiedy zmiękną, dodać opłu­kany i posiekany szczaw, liście sałaty oraz szczyptę cukru i dusić w odkry­tym naczyniu jeszcze kilka minut. Wymieszać z mąką, odparować i za­smażyć, rozprowadzić chłodnym wy­warem, kilka minut gotować, wrzucić drobno pokrojone mięso kurczaka, wymieszać ze śmietaną, zdjąć z ognia, zaciągnąć żółtkiem, doprawić solą i pieprzem.