Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana
Warzywa obrać, umyć, przekroić na połówki, włożyć do garnka i lekko poddusić na 1 łyżce smalcu. Zalać wodą, dodać listek laurowy, wstępnie posolić i gotować. Po ok. 20 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę lub frytki ziemniaki i ugotować do
miękkości. Teraz z zupy można wyjąć marchewkę, pietruszkę i seler, które możemy wykorzystać np. do zrobienia sałatki. Na
reszcie smalcu zrumienić na złoto drobno posiekaną cebulę, dodać mąkę, chwilę podgrzać cały czas mieszając, rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, zagotować. Wlać do zupy i w dalszym ciągu mieszając doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać zieleninę.
miękkości. Teraz z zupy można wyjąć marchewkę, pietruszkę i seler, które możemy wykorzystać np. do zrobienia sałatki. Na
reszcie smalcu zrumienić na złoto drobno posiekaną cebulę, dodać mąkę, chwilę podgrzać cały czas mieszając, rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, zagotować. Wlać do zupy i w dalszym ciągu mieszając doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać zieleninę.