Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa ziemniaczana na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupa ziemniaczana z żeberkami jest smaczna i pożywna

Zupa ziemniaczana na żeberkach

Składniki:

Zupa ziemniaczana na żeberkach

 

  • 50 dag ziemniaków,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 listki laurowe,
  • 30 dag żeberek wieprzowych,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 4 łyżki zieleniny
  • przyprawa maggi

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana na żeberkach
Żeberka umyć, pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu mięso wyciągnąć z garnka i odłożyć. Do wywaru z żeberek wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Obraną marchew i pietruszkę utartą na tarce o grubych oczkach, posiekaną cebulę, liście laurowe. Gotować do miękkości. Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, zagęścić zupę. Do zupy włożyć żeberka, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem i przyprawą maggi.