Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Zupa ziemniaczana po Tyrolsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa ziemniaczana z dodatkiem białej kapusty i fasoli perłowej oraz powideł śliwkowych. Chwile pogotować, doprawić do smaku.

Zupa ziemniaczana po Tyrolsku

Składniki:

Zupa ziemniaczana po Tyrolsku

 

  • 1,5 L wywaru z mięsa i warzyw
  • 4-5 ziemniaków
  • 10 dag kapusty białej
  • 2 łyżki fasoli perłowej
  • 1-2 pomidory
  • cebula
  • tłuszcz
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki keczupu
  • łyżka powideł śliwkowych
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona
  • przyprawa do zup

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana po Tyrolsku
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę razem z opłukaną kapustą, zalać wywarem, ugotować. Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować, pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, fasolą, pomidorami, keczupem i powidłami, chwile pogotować, doprawić do smaku.