Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa ziemniaczana z chrzanem i kielbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupy najlepiej smakują posypane świeżą natką z pietruszki

Zupa ziemniaczana z chrzanem i kielbasą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa ziemniaczana z chrzanem i kielbasą

 

  • 1/2 kg ziemniaki,
  • 2 szt kostka rosołowa,
  • 20 dag kiełbasa cienka,
  • 2 szt marchew,
  • 1 szt pietruszka,
  • 1 szt por,
  • 2 łyżki smalec,
  • 15 dag boczek wędzony,
  • 1 łyżka chrzan tarty,
  • 1 łyżka mąka,
  • 1 łyżka natka pietruszki,
  • 1 łyżka majeranek ,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana z chrzanem i kielbasą
W rondelku wytopić pokrojony w kostkę boczek, włożyć marchew i pietruszkę utarte na tarce o dużych otworach oraz posiekane pory. Smażyć ciągle mieszając około 10 minut. Następnie podlać 4 szkl wrzącej wody, dodać kostki bulionowe, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, zrumienioną na suchej patelni i rumianą zasmażkę z mąki i smalcu, majeranek. Zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chrzanem, natką pietruszki.
Zupa ziemniaczana z chrzanem i kielbasą
Etap 1
Zupa ziemniaczana z chrzanem i kielbasą
Etap 2