Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zupa ziemniaczana ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczna zupa ziemniaczana ze śmietaną i natką pietruszki. Zupka ta jest szybka i smaczną wariacją ziemniaczanych zup.

Zupa ziemniaczana ze śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ziemniaczana ze śmietaną

 

  • 2 skrzydełka
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mała brukselka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana ze śmietaną
Skrzydełka wkładamy do garnka, zalewamy wodą około 2 l i gotujemy wywar, ściągamy szumowinę. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, brukselkę drobno siekamy. Do wywaru dodajemy marchewkę, pietruszkę i brukselkę i gotujemy 10 minut po czym dodajemy ziemniaki. Dodajemy sól, kostkę bulionowa i pieprz do smaku - gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec zabielamy śmietana i dodajemy posiekana natkę pietruszki - zagotowujemy.
Zupa ziemniaczana ze śmietaną
Etap 1 wszystkie warzywa obieramy i następnie kroimy
Zupa ziemniaczana ze śmietaną
Etap 2 na skrzydełkach gotujemy wywar drobiowy
Zupa ziemniaczana ze śmietaną
Etap 3 dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości
Zupa ziemniaczana ze śmietaną
Etap 4 zabielamy śmietaną i dodajemy natkę pietruszki

Tagi:

ziemniaki