dziubdziub

dziubdziub

Kucharz
[Przepisów: 11]

Zupa ziemniaczana ze świeżymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zupa na jesień- przepis z kuchni staropolskiej

Zupa ziemniaczana ze świeżymi grzybami

Składniki:

Zupa ziemniaczana ze świeżymi grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana ze świeżymi grzybami
Na tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, gdy się zeszkli, dodajemy doskonale oczyszczone, pokrojone w paseczki grzyby, całość zasmażamy na niewielkim ogniu przez 5 min. Do 5 szklanek gorącej wody dodajemy łyżkę tłuszczu (może być czysty smalec), przyprawy. Gdy woda się zagotuje, wrzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, gotujemy aż będą miękkie, ale nierozgotowane. Do ziemniaków dodajemy podsmażone z cebulką grzyby wraz z tłuszczem, na którym się prużyły, przyprawiamy do smaku, zagęszczamy rozmieszaną w mleku mąką, gotujemy przez 3 min. Po zestawieniu z ognia dodajemy spienioną śmietankę i posiekaną natkę pietruszki lub koperek.