bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Zupa ziemniaczano-pieczarkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa ekspresowa, gdy się nie ma pomysłu na obiad, a trzeba zapchać puste żołądki

Zupa ziemniaczano-pieczarkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa ziemniaczano-pieczarkowa

 

  • kilkanaście pieczarek
  • 3 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia marchewka
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki masła
  • kromki chleba

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczano-pieczarkowa
Cebulę kroję w kostkę, a czosnek w plasterki. Na łyżce masła podsmażam w garnku cebulę, dodaję ziemniaki, smażę mieszając aż się trochę przyrumienią, ostatni dodaję czosnek i jeszcze chwilę trzymam wszystko na ogniu. Wszystko zalewam wywarem, uzupełniam wodą ok 1/2l, dodaję obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, doprawiam solą i pieprzem i gotuję wszystko około 30 minut. Gdy zupa jest gotowa miksuję ją, ale niezbyt dokładnie, tak by kawałki warzyw były wyczuwalne. Pieczarki kroje w plastry. Na patelni na maśle smażę pieczarki na złoty kolor, posypując tylko solą i pieprzem. Gdy się obrumienią większą część wkładam do zupy, mieszam, posypuję natką pietruszki i przyprawiam jeśli jest taka potrzeba. Zupę wlewam na talerze, na wierzch układam plastry pieczarek i posypuje świeżo zmielonym pieprzem i natką.Podaję z chlebem usmażonym na patelni, posmarowanym ząbkiem czosnku.
Zupa ziemniaczano-pieczarkowa
Zimowa wersja zupy z pieczarek z dodatkiem ziemniakow i czosnku