marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupka cebulowa z białym winem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ugotować bulion na bazie jarzyny i kostek,cebulę i czosnek obrać,posiekać i zmiksować.Dodać do bulionu z winem i serkiem Zagotować. Podawać.

Zupka cebulowa z białym winem.

Składniki:

Zupka cebulowa z białym winem.

 

  • 1 duża cebula,
  • 1/2 główki czosnku,
  • 1l. bulionu,
  • pęk włoszczyzny,
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 200 g. serka topionego naturalnego,
  • po szczypcie ziół świeżych lub suszonych,np.bazylia,tymianek,
  • pieprz,
  • sól,
  • garść grzanek lub groszek ptysiowy.

 

Sposób przygotowania:

Zupka cebulowa z białym winem.
Do garnka z wodą dodać umytą włoszczyznę i kostki rosołowe. Gotować z 35 min. Międzyczasie obrać, opłukać i posiekać cebulę i czosnek oraz zrumienić na oleju na patelni, odsączyć. Dać do blendera i zmiksować, dodać do bulionu wraz niecałą szklanką białego wina i utartymi ziołami. Zagotować, dodając serek topiony. Zamieszać, aż się rozpuści. Wyłączyć palnik pod garnkiem, zupę doprawić solą, pieprzem. Podawać w filiżankach z grzankami z czerstwego chleba obsmażonymi na tym samym oleju, co smażono cebulę lub też groszkiem ptysiowym.

Tagi:

zioła cebula