pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Żur czosnkowy na raz-zakwas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Porcja własnego zakwasu do przygotowania żurku

Żur czosnkowy na raz-zakwas Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żur czosnkowy na raz-zakwas

 

Sposób przygotowania:

Żur czosnkowy na raz-zakwas
Do słoika półlitrowego wsypujemy mąkę żytnią typu 2000. Dodajemy majeranek i wlewamy chłodną przegotowaną wodę – około ½ szklanki. Mąkę i majeranek dokładnie mieszamy z wodą. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Dolewamy gorącej wody tak, aby słoik był pełny. Żur przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni, aż się ukisi.
Żur czosnkowy na raz-zakwas
Mąkę żytnią mieszamy z wodą, dodajmy składniki i ponownie zalewamy
Żur czosnkowy na raz-zakwas
Składniki mieszamy i przykrywamy. Odstawiamy
Żur czosnkowy na raz-zakwas
Przykryty żur będzie się kisił kilka dni w zalezności od temperatury