eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Żur Eli z kaszą jęczmienną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Czy żur zawsze musi być podawany z ziemniakami? Ja podałam żur z okraszoną kaszą jęczmienną. Żur był pyszny.

Żur Eli z kaszą jęczmienną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żur Eli z kaszą jęczmienną

 

  • 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej-szklanka 250 ml
  • 1 puszka gulaszu angielskiego-300g
  • 1 cebula
  • 2 łyżki gęsiego smalcu

 

  • żur:
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1/2 litra zakwasu na żur
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • kucharek
  • sól
  • pieprz
  • maggi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Żur Eli z kaszą jęczmienną
Boczek zalać 2 litrami wody,ugotować,wyjąć i zachować na kanapki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać smalec,dodać cebulę i smażyć aż cebula się zrumieni. Do wywaru po boczku dodać zrumienioną cebulę,pieprz,kucharek,wlać zakwas i mieszając,zagotować.Doprawić maggi do smaku. Kaszę wsypać do 1/2 litra osolonego wrzątku i gotować 20 minut. Gulasz angielski wyjąć z puszki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. W rondlu rozgrzać gęsi smalec,dodać pokrojony gulasz,cebulę i smażyć aż cebula się lekko zrumieni. Gulasz z cebulą dodać do kaszy i wymieszać. Na środek talerzy ułożyć kopczyki kaszy i wlać żur. Smacznego!
Żur Eli z kaszą jęczmienną
Gulasz angielski wyjąć z puszki i pokroić w kostkę.
Żur Eli z kaszą jęczmienną
Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić.
Żur Eli z kaszą jęczmienną
Przesmażony gulasz z cebulą dodać do kaszy i wymieszać.
Żur Eli z kaszą jęczmienną
Na środek talerzy ułożyć kopczyki kaszy.