Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Śląski żur na domowym zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klasyczny, prawdziwy śląski żur - na bogato.

Śląski żur na domowym zakwasie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śląski żur na domowym zakwasie

 

  • Na zakwas:
  • 5 - 6 łyżek (czubatych) mąki żytniej, grubo mielonej - typ 2000, najlepiej razowej
  • 2 - 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • skórkę dobrego, żytniego razowego chleba (suchą)
  • Na bulion:
  • marchew,
  • seler - kawałek,
  • por,
  • pietruszka,
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz ziarnisty - pół łyżeczki
  • dwa rozgniecione ząbki czosnku
  • natka pietruszki, natka selera - po parę gałązek
  • kilka gałązek lubczyku (lub pół łyżeczki suszonego)
  • Na żur:
  • ok. 30 dag dobrej wędzonki - np. boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • Dodatkowo:
  • Jajko na twardo - po jednym na osobę
  • Biała kiełbasa - po pół kawałka na osobę.

 

Sposób przygotowania:

Śląski żur na domowym zakwasie
Przygotuj zakwas: Do kamionkowego lub szklanego naczynia wsyp mąkę, posiekany czosnek i skórkę chleba. Dolej przegotowanej, ostudzonej wody i wymieszaj, aby powstało rzadkie ciasto. przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni. W moim przypadku zakwas wydał mi się zbyt rzadki, więc po ok. 4 dniach dosypałem jeszcze dwie łyżki mąki. Ponieważ jakoś nikt z domowników nie miał ochoty na żur, więc zakwas postał 10 dni. Dzisiaj przyszła jego kolej. Przy wędzeniu domowych wyrobów został kawałek boczku i to on posłużył jako kanwa do żuru. Pogotuj boczek kilka minut i dołóż warzywa i przyprawy jak na bulion. Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Przecedź bulion. Ugotowany boczek pokrój w grubą kostkę, wrzuć z powrotem do wywaru. Dodaj rozgnieciony i posiekany czosnek i majeranek. Zagotuj. Do gotującego się wywaru wlej dobrze wymieszany zakwas i mieszaj intensywnie, aby nie powstały grudki. Pogotuj jeszcze ok. 15 minut, aby żur "napęczniał". Pod koniec gotowania dorzuć białą kiełbasę (lub ugotuj oddzielnie). Na talerze wyłóż ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki jajka, pokrojoną w grube plastry ugotowaną kiełbasę i nalej żur. Na chłodniejsze dni można jeszcze dołożyć ugotowane i podsmażone z cebulką ziemniaki - będzie to już danie jednogarnkowe, czyli śląski "ajntopf".
Śląski żur na domowym zakwasie
Podstawa dobrego żuru czyli domowy zakwas.