Sposób przygotowania:
Wigilijny żur z grzybami
Grzyby można połamać , ( lub później pokroić) zalać zimną wodą i odstawić( najlepiej na całą noc)
Na drugi dzień uzupełnić wodą( ilośc wody uzależniona jest od tego jaki gęsty chcemy żur) i postawić do gotowania. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i kostkę bulionową, gotować do miękkości grzybów.
Następnie wlać zakwas i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać masło, jeszcze chwilę gotować, na koniec zahartować śmietanę gorącym żurem i dodać do całości, wymieszać, doprawić do smaku i podawać.
Najlepszym dodatkiem są ugotowane osobno ziemniaki .
Na drugi dzień uzupełnić wodą( ilośc wody uzależniona jest od tego jaki gęsty chcemy żur) i postawić do gotowania. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i kostkę bulionową, gotować do miękkości grzybów.
Następnie wlać zakwas i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać masło, jeszcze chwilę gotować, na koniec zahartować śmietanę gorącym żurem i dodać do całości, wymieszać, doprawić do smaku i podawać.
Najlepszym dodatkiem są ugotowane osobno ziemniaki .
edytaha
zbysiowa
U nas barszcz ale z uszkami:)
misia5
zbysiowa
Nasza też, zjadana tylko na Święta:)