zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Wigilijny żur z grzybami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kwaśny i gęsty żur grzybowy.U nas to wyczekiwane danie wigilijne;) Najlepszym dodatkiem są ugotowane osobno ziemniaki .

Wigilijny żur z grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wigilijny żur z grzybami

 

  • 10 dag suszonych grzybów
  • 1 l zakwasu na żurek ( https://gotujmy.pl/kwas-zytni-zur,przepisy-kuchnia-polska-przepis,93091.html)
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag masła
  • Kostka bulionowa warzywna
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny żur z grzybami
Grzyby można połamać , ( lub później pokroić) zalać zimną wodą i odstawić( najlepiej na całą noc)

Na drugi dzień uzupełnić wodą( ilośc wody uzależniona jest od tego jaki gęsty chcemy żur) i postawić do gotowania. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i kostkę bulionową, gotować do miękkości grzybów.

Następnie wlać zakwas i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać masło, jeszcze chwilę gotować, na koniec zahartować śmietanę gorącym żurem i dodać do całości, wymieszać, doprawić do smaku i podawać.

Najlepszym dodatkiem są ugotowane osobno ziemniaki .


Wigilijny żur z grzybami
Grzyby można połamać , ( lub później pokroić) zalać zimną wodą i odstawić( najlepiej na całą noc)
Wigilijny żur z grzybami
Następnie wlać zakwas i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać masło
Wigilijny żur z grzybami
jeszcze chwilę gotować, na koniec zahartować śmietanę gorącym żurem i dodać do całości, wymieszać, doprawić do smaku i podawać

Tagi:

grzyby żurek