motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Żur na wywarze warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowany wywar warzywny może być bazą do wielu smacznych i zdrowych zup. Ugotowany wywar zalałem żurkiem.

Żur na wywarze warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żur na wywarze warzywnym

 

Sposób przygotowania:

Żur na wywarze warzywnym
Przygotowane jarzyny obieramy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka. Zalewamy 1,5 litrem wody. Dodajemy jarzynkę. Następnie liście laurowe oraz ziela angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Ugotowane jarzyny wyciągamy z wywaru. Do gotującego się wywaru wlewamy żur. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pieprz i przyprawę do zup. Doprawiamy jarzynką i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Żur na wywarze warzywnym
Etap 1 Jarzyny obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki
Żur na wywarze warzywnym
Etap 2 Zalewamy wodą, dodajemy jarzynkę i liście oraz ziele, gotujemy
Żur na wywarze warzywnym
Etap 3 Do ugotowanego wywaru wlewamy żur
Żur na wywarze warzywnym
Etap 4 Żurek doprawiamy do smaku i gotujemy ok. 5 minut

Tagi:

zupa przyprawy