misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Żur sandomierski mnichów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

polecam żur sandomierski mniechów,smaczny....

Żur sandomierski mnichów

Składniki:

Żur sandomierski mnichów

 

 

Sposób przygotowania:

Żur sandomierski mnichów
Grzyby umyj i namocz w 1/2 l wody. Gdy zmiękną, ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Pokrój w paseczki i z powrotem włóż do wywaru. Włoszczyznę pokrój, zalej litem wody, gotuj razem z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu przez około 45 minut. Wywar przecedź i połącz z wywarem z grzybami. Wlej 1/2 litra zakwasu, zagotuj. Cebulę posiekaj, a boczek pokrój w kostkę. Przesmaż razem, wrzuć do żuru. Dopraw śmietaną, roztartym z solą czosnkiem, dodaj do smaku pieprz i majeranek. Podawaj żur w wydrążonych chlebkach.