Żur wiejski (Białoruś)

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Płatki owsiane wsypać do rondla, zalać gotującą się wodą, dodać kromkę razowego

Żur wiejski (Białoruś)

Składniki:

Żur wiejski (Białoruś)

 

  • 1 szkl płatków owsianych
  • 4 szkl wody
  • 12 ziemniaków
  • 150 g słoniny
  • 2 cebule
  • sól

Sposób przygotowania:

Żur wiejski (Białoruś)
Płatki owsiane wsypać do rondla, zalać gotującą się wodą, dodać kromkę razowego chleba i odstawić w ciepłe miejsce aby się zakisiły. Napęczniałe płatki przecedzić przez sito, przemyć i ponownie przecedzić. Uzyskane w ten sposób mleczko owsiane  dobrze wymieszać, a następnie gotować do zgęstnienia stale mieszając. Żur podawać z przesmażoną cebulką i gotowanymi ziemniakami.