jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Żurawinowe ciasteczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Nie ma to jak domowe ciasteczka! Te najlepiej smakują na drugi dzień, gdy odwilgną.

Żurawinowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurawinowe ciasteczka

 

  • Składniki na ciasto:
  • 350 gram mąki,
  • 180 gram cukru pudru,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • 125 g masła lub margaryny,
  • 120 g suszonych owoców żurawiny,
  • 3 łyżki rumu,
  • Szczypta soli,
  • Masa :
  • 1/3 litra mleka,
  • 0,5 kostki masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki wiórków kokosowych do obtoczenia,
  • Garść suszonej żurawiny

 

Sposób przygotowania:

Żurawinowe ciasteczka
CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy ciasto. Gotowe odstawimy na około 0,5 godzi do chłodu.Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Za pomocą szklanki lub literatki (w zależności jakiej wielkości chcemy ciasteczka) wycinamy koła. Tak przygotowane ciasteczka przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180˚C do zrumienienia.Upieczone ciastka przekładamy masą, sklejając je po dwie sztuki. Boki także smarujemy masą o obtaczamy w mieszance żurawiny i kokosu. MASA: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy budyń, cukier waniliowy oraz żółtko . Razem mieszamy. Gotujemy budyń i studzimy. Masło ucieramy . do utartego dokładamy stopniowo budyń. Masą sklejamy ciastka. WYKOŃCZENIE: Żurawinę kroimy na mniejsze części. Łączymy z kokosem. Tak przygotowaną mieszanką obtaczamy ciastka.
Żurawinowe ciasteczka
Mąkę przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki ciasta.
Żurawinowe ciasteczka
Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy koła
Żurawinowe ciasteczka
Wycięte ciasta przekładamy na blaszkę i pieczemy.
Żurawinowe ciasteczka
Przełożone ciastka obtaczamy w mieszance żurawinowo-kokosowej