Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Żurawinowe ciasto z serkiem mascarpone i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciasto to należy do słodkości ciężkich i wilgotnych. Kwaskowa żurawina i delikatna masa z serka mascarpone nadają temu wypiekowi niesamowitego smaku. Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.

Żurawinowe ciasto z serkiem mascarpone i migdałami

Składniki:

Żurawinowe ciasto z serkiem mascarpone i migdałami

 

do ozdoby

  • 5 dag żurawiny,
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Żurawinowe ciasto z serkiem mascarpone i migdałami
Cukier ucieramy razem z masłem za pomocą miksera. Następnie dodajemy kolejno jajka, migdały, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu łączymy dwa rodzaje mąki. Dodajemy do masy cały czas miksując. Dokładamy żurawinę i 10 dag czekolady (posiekaną). Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez pół godziny w temp. 180 stopni C.

Mascarpone łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wykładamy na wystudzony placek. Na wierzch sypiemy płatki migdałowe i żurawinę. Ozdabiamy polewą przyrządzoną z połowy tabliczki czekolady wymieszanej z dwoma łyżkami mleka.

Wkładamy do lodówki.