misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Żurawinowe markizy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rozpływające się w ustach, lekko kwaskowe ciasteczka doskonałe do kawy i herbaty...

Żurawinowe markizy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurawinowe markizy

 

 

  • Krem:
  • 100 g żurawiny suszonej
  • Ok. 150 ml nalewki wiśniowej
  • 200 g masła
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego
  • otarta skórka z 1 cytryny

 

  • Dekoracja:
  • Polewa czekoladowa deserowa
  • Polewa czekoladowa cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Żurawinowe markizy
Żółtka wrzucamy do wrzątku na metalowe sitko, gotujemy ok. 7 minut. Wyjmujemy, studzimy i rozdrabniamy. Z margaryny, cukru, mąki i żółtek zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy przez 2 godziny lodówce. Wałkujemy ciasto na grubość 3 milimetrów pomiędzy 2 kawałkami folii (nie wymaga podsypywania mąką). Wykrawamy dowolne wzory takie które da się łączyć w pary np. kwiatki, serca. Ciasteczka odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niedużej odległości od siebie. Pieczemy ok. 12 minut na złoty kolor temperaturze 180 stopni. Krem: Żurawinę drobno siekamy i zalewamy 3-4 łyżkami nalewki wiśniowej. Zostawiamy na kilka godzin aby płyn wsiąknął w owoce. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo wlewamy nalewkę z rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym i miksujemy. Wsypujemy żurawinę i miksujemy na jednolitą masę.Połowę ciasteczek smarujemy kremem żurawinowym i przykrywamy drugim ciasteczkiem. Płynna polewą deserowa i cytrynową ozdabiamy ciasteczka. Pozostawiamy do zastygnięcia polewy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. SMACZNEGO!
Żurawinowe markizy
Schłodzone ciasto wałkujemy między 2 kawałkami folii i wycinamy ciasteczka....
Żurawinowe markizy
ciasteczka pieczemy ok 12 minut w temperaturze 180 stopni...
Żurawinowe markizy
masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo wlewamy nalewkę...
Żurawinowe markizy
do kremu wsypujemy namoczoną żurawinę i miksujemy...