evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Żurawinowe pałki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mięso ma słodko ostry smak.Polecam wszystkim którzy lubia takie smaczki :-)

Żurawinowe pałki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żurawinowe pałki

 

  • 8 pałek z kurczaka
  • NA MARYNATĘ :
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej ostrej
  • 2 łyżki miodu płynnego -leśnego
  • 4 duże kopiaste łyżki żurawina ze słoiczka
  • 2 ząbki czosnku (pokrojonego w plasterki)
  • 1 papryczka chili długość ok 10cm (drobno posiekanej wraz z ziarenkami)
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania
  • PONADTO:
  • Naczynie żaroodporne lub blaszka do pieczenia,olej do wysmarowania,folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Żurawinowe pałki
Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z w/w składników robimy marynatę,mieszamy i wkładamy do niej mięso.Za pomocą dłoni wszystko mieszamy żeby pałki dobrze się obkleiły w marynacie.Odstawiamy do lodówki na min.1h Po tym czasie mięso wraz z marynatą przekładamy do wysmarowanej blaszki/naczynia żaroodpornego,przykrywamy folią i pieczemy w 180*C około jednej godziny (grzanie góra dół) Pod koniec pieczenia odkrywamy folie i zapiekamy na złoto-brązowy kolor. Wykładamy na talerz,polewamy tłuszczem jaki sie nam wytworzył podczas pieczenia i gotowe . . .
Żurawinowe pałki
Z w/w składników robimy marynatę,mieszamy i wkładamy do niej mięso.Za pomocą dłoni wszystko mieszamy żeby pałki dobrze się obkleiły w marynacie.Odstawiamy do lodówki na min.1h