Sposób przygotowania:
Żurek
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić i ugnieść. Na smalcu podsmażyć poszatkowana cebulkę. Podzielić cebulkę na połowę. Kiełbasę pokroić w kostkę i ugotować ją w 1,5 litrze wody. Dodać żurek i połowę smażonej cebulki. Zagotować W tym czasie podsmażyć na smalcu pokrojony w kosteczkę boczek. Dodać boczek do zupy. Dosmaczyć solą i pieprzem. Wsypać koperek cieniutko pokrojony.
Ziemniaki wymieszać z drugą połową cebulki. Na każdy talerz nakładamy ziemniaki, formujemy z nich kopiec. Następnie wypełniamy talerz gorącym żurem. Podawać z chlebem.
Ziemniaki wymieszać z drugą połową cebulki. Na każdy talerz nakładamy ziemniaki, formujemy z nich kopiec. Następnie wypełniamy talerz gorącym żurem. Podawać z chlebem.