Sposób przygotowania:
Żurek na boczku Mariel
W składnikach wpisałam 200 gram boczku , ale wywar zawsze gotuję z 1 kg boczku na 3l wody . Do wody wrzucam wędzony boczek , gotuję do momentu aż mięso będzie miękkie.Odkrawam 200 gram i kroję w drobną kostkę i wrzucam z powrotem do wywaru. Czosnek obieram , rozbijam ręką i również wrzucam do zupy tak jak i cebulę , którą najpierw obieram i następnie kroję w drobną kostkę.Wlewam żurek najczęściej domowy ,mieszam chwilkę tak by się dobrze połączył z wywarem. Marchewkę obieram, myję i ścieram na tarce o grubych oczkach , dodaje do zupy.\ Chwilkę gotuje na małym ogniu , tak by się wszystko razem pogotowało , ale nie dłużej niż 15 minut, przyprawiam do smaku. Na koniec dodaje śmietanę . Żurek podaje z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo.