Sposób przygotowania:
Bieszczadzki żurek z ziemniakami
Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odcedzamy i dusimy z masłem.
Gotujemy wywar na kości wędzonej z dodatkiem włoszczyzny. Po ok 30 min odcedzamy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Zagotowujemy wlewamy zakwas. Gotujemy ok 10 min, dodajemy 2 łyżki musztardy, majeranek, chrzan sól i pieprz do smaku. Dodajemy ok 2 szklanki śmietany 30 %.
Doprawiamy świeżo wyciśniętym czosnkiem. Boczek kroimy w kosteczkę lub paski, cebule podsmażamy. Smażymy na złoto i dodajemy do żurku. Zagotowujemy. Na talerz na jedna połówkę dajemy ziemniaki na drugą żur.
Podajemy.
Gotujemy wywar na kości wędzonej z dodatkiem włoszczyzny. Po ok 30 min odcedzamy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Zagotowujemy wlewamy zakwas. Gotujemy ok 10 min, dodajemy 2 łyżki musztardy, majeranek, chrzan sól i pieprz do smaku. Dodajemy ok 2 szklanki śmietany 30 %.
Doprawiamy świeżo wyciśniętym czosnkiem. Boczek kroimy w kosteczkę lub paski, cebule podsmażamy. Smażymy na złoto i dodajemy do żurku. Zagotowujemy. Na talerz na jedna połówkę dajemy ziemniaki na drugą żur.
Podajemy.