iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Bieszczadzki żurek z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Żurek na zakwasie z kawałkami boczku, smażona cebulka i duszonymi z masełkiem ziemniaczkami. Pół na pół. Pół talerza ziemniaków i pół talerza żuru. Pycha.

Bieszczadzki żurek z ziemniakami

Składniki:

Bieszczadzki żurek z ziemniakami

 

  • 2 litry wody

 

  • 1/2 litra zakwasu żuru

 

  • 2 kości wędzone

 

 

  • 2 cebule

 

 

 

 

 

  • majeranek

 

 

 

  • musztarda

 

  • chrzan

 

 

Sposób przygotowania:

Bieszczadzki żurek z ziemniakami
Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odcedzamy i dusimy z masłem.

Gotujemy wywar na kości wędzonej z dodatkiem włoszczyzny. Po ok 30 min odcedzamy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Zagotowujemy wlewamy zakwas. Gotujemy ok 10 min, dodajemy 2 łyżki musztardy, majeranek, chrzan sól i pieprz do smaku. Dodajemy ok 2 szklanki śmietany 30 %.

Doprawiamy świeżo wyciśniętym czosnkiem. Boczek kroimy w kosteczkę lub paski, cebule podsmażamy. Smażymy na złoto i dodajemy do żurku. Zagotowujemy. Na talerz na jedna połówkę dajemy ziemniaki na drugą żur.

Podajemy.