Sposób przygotowania:
Żurek na zakwasie
1-Marchewkę i pietruszkę obrać,
2-Warzywa umyć, włożyć do garnka zalać wodą i gotować 10 min,
3- Teraz zalewamy zakwasem, majeranek i pół opieczonej cebuli, gotować 15 min, przyprawić i zaprawić zaprawą z mąki i wody. 4- 1/2 cebuli posiekać i przesmażyć razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą.
4- Dodać do żurku pod koniec gotowania.
5- Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w ćwiartki .
6- Żurek rozlać do półmisków, posypać posiekaną natką. smacznego :)
2-Warzywa umyć, włożyć do garnka zalać wodą i gotować 10 min,
3- Teraz zalewamy zakwasem, majeranek i pół opieczonej cebuli, gotować 15 min, przyprawić i zaprawić zaprawą z mąki i wody. 4- 1/2 cebuli posiekać i przesmażyć razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą.
4- Dodać do żurku pod koniec gotowania.
5- Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w ćwiartki .
6- Żurek rozlać do półmisków, posypać posiekaną natką. smacznego :)