tysia874

tysia874

Szef Kuchni
[Przepisów: 41]

Żurek po kielecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

kwaśny żurek, idelny na Wielkanocne śniadanie

Żurek po kielecku

Składniki:

Żurek po kielecku

 

  • 1 szklanka kwasu z ogórków
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka vegety
  • 10 dkg śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 20 dkg cienkiej kiełbasy
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • woda

Sposób przygotowania:

Żurek po kielecku
Kwas z ogórków zagotowac z litrem wody, dodac kostkę rosołową i vegetę, wszystko razem chwile pogotowac. Mąkę porządnie wymieszac ze śmietaną tak aby nie było grudek, dodac trochę gorącego płynu i wymieszac tak aby śmietana się zachartowała. Wlac śmietanę z mąką do garnka i wszystko jeszcze taz zagotowac, przyprawic do smaku, dodac roztarty czosnek. Kiełbasę pokroic w plasterki i podsmażyc na gorącej patelni i rozłożyc w głębokich tależach. Zalac kiełbasę żurkiem.