Michal Zacharzewski

Michal Zacharzewski

Starszy Kucharz
[Przepisów: 46]

Żurek staropolski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna zupka dla każdego

Żurek staropolski

Składniki:

Żurek staropolski

 

Sposób przygotowania:

Żurek staropolski
Żur przelej do wody zgodnie z proporcjami na butelce. Wrzuć pociętą w plasterki kiełbasę, lekko podsmażoną na patelni, obrane ziemniaki pocięte w kostkę, a także liść laurowy i ziele angielskie, po czym całość zagotuj mieszając. W międzyczasie poszatkuj czosnek i przemieszaj w solą. Gdy zupa zacznie się gotować, dorzuć do niej kostkę rosołową (opcjonalnie), a po chwili czosnek z solą, pociętą na kawałki cebulę, dużą porcję majeranku (naprawdę sporo). Gotuj całość przez około 10 minut, potem zabiel śmietaną do smaku. Posól i popieprz. Zagotuj. Smacznego!