Sposób przygotowania:
Żurek staropolski
Żur przelej do wody zgodnie z proporcjami na butelce. Wrzuć pociętą w plasterki kiełbasę, lekko podsmażoną na patelni, obrane ziemniaki pocięte w kostkę, a także liść laurowy i ziele angielskie, po czym całość zagotuj mieszając. W międzyczasie poszatkuj czosnek i przemieszaj w solą. Gdy zupa zacznie się gotować, dorzuć do niej kostkę rosołową (opcjonalnie), a po chwili czosnek z solą, pociętą na kawałki cebulę, dużą porcję majeranku (naprawdę sporo). Gotuj całość przez około 10 minut, potem zabiel śmietaną do smaku. Posól i popieprz. Zagotuj. Smacznego!
Pyza
Michal Zacharzewski
Można nie dodawać. Ale wtedy ma nieco inny smak. Czy lepszy czy gorszy - kwestia indywidualnych przekonań. Ja dodaje, więc podałem ją w przepisie.