anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Wielkanocny żur staropolski na wędzonce

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo smaczny żurek na Wielkanoc.

Wielkanocny żur staropolski na wędzonce

Składniki:

Wielkanocny żur staropolski na wędzonce

 

  • 60 dkg dobrej mocno czosnkowej kiełbasy(dałam wiejską)
  • 40 dkg kości wędzonych wieprzowych
  • 1 litr zakwasu
  • 1 marchew
  • 1/2 selera
  • średni por
  • 1 duża cebula
  • 1 pietruszka
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3,5 litra wody
  • 1 czubata łyżka ostrego chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka roztartego majeranku
  • 6 jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania:

Wielkanocny żur staropolski na wędzonce
Kości wędzone zalać wodą, posolić dodać pokrojone w kawałki warzywa,cebulę,listek i ziele. Gotować aż kości będą miękkie, ugotowany wywar przecedzić. Kości obrać, mięso wrzucić do wywaru, dodać kawałki kiełbasy, gotować 7 min. Dodać zakwas ,zmiażdżony czosnek i chrzan,wszystko gotować jeszcze około 10 min na małym ogniu, pod koniec dodać roztarty majeranek. Śmietanę wymieszać dokładnie z gorącym żurkiem, wlać do garnka(nie gotować) wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z ugotowanymi całymi ziemniakami i jajkiem na twardo.Smacznego.