Sposób przygotowania:
świąteczny żurek z jajkiem
Z chlebka odciąć górę i wydrążyć tak, by chlebek stał się miseczką. Tak przygotowany chlebek wstawić do piekarnika na funkcję grill, piec ok. 10 min, aż się przyrumieni. W tym czasie boczek pokroić w paski. Cebulę obrać, przekroić na pół. Obrany czosnek, boczek, kiełbasę, wędzonkę i cebulę zalać 3 szklankami wrzątku, dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy oraz goździk. Gotować ok. 15 minut. Usunąć przyprawy i wlać żur z butelki lub przygotowany żurek z torebki (zawartość torebki wymieszać w pół szklanki zimnej wody!), przyprawić solą oraz pieprzem i gotować jeszcze ok. 5 minut. Międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Żurek podawać z jajkiem, paskami boczku, szynki i kiełbaską. Żurek można też podawać z pokrojonymi ugotowanymi ziemniakami lub z pieczywem (wersja bez ziemniaków). Smacznego! :)
natsu