2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Świąteczny żurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Świąteczny żurek na zakwasie z dodatkiem suszonych grzybów i wędzonego boczku,zabielony śmietaną,pycha!

Świąteczny żurek

Składniki:

Świąteczny żurek

 

  • 1 litr zakwasu żytniego
  • 500 g tuszki królika
  • 500 g kiełbasy wędzonej
  • 300 g boczku wędzonego
  • kilka suszonych prawdziwków
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól pieprz mielony do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do żurku
  • jajka gotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Świąteczny żurek
Mięso królika myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy zalewamy około 2 litra wody,dodajemy mięso ziele angielskie i liść laurowy,suszone grzyby i gotujemy około 45 minut . Po upływie tego czasu wywar należy przecedzić i dodać do niego pokrojoną w kawałki cienką wędzoną kiełbasę i boczek i pogotować około 10 minut następnie wlać zakwas żytni dodać czosnek, rozrobioną w małej ilości żurku śmietanę doprawić na koniec chrzanem ,majerankiem oraz solą i czarnym pieprzem do smaku,pogotować chwilę i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę zrumienić na łyżce oleju,dodać do żurku,wymieszać Podawać z cząstkami jajka ugotowanego na twardo. Smacznego.