Sposób przygotowania:
Żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbaską
Grzybki suszone dokładnie wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie na całą noc.Na drugi dzień podgotować je w tej samej wodzie do miękkości, a nastepnie uzupełnić wodą do ok.2 l. Umyte,obrane,drobno pokrojone warzywa dodać do grzybowego wywaru i ugotować/można dodać do smaku ziele angielskie i liść laurowy/.Można również ugotować bulion warzywny osobno i połączyć z wywarem grzybowym. Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić bulion warzywno-grzybowy do osobnego garnka, wrzucić kiełbasę w kawałkach ,chwilę podgotować , po czym wyjąć ją, pokroić w plastry i umieścić na patelni. Do gorącego wywaru wlać zakwas wymieszany z żurkiem w proszku, ale stopniowo tak, aby uzyskać pożądaną kwaśność i gęstość. Dokładnie wymieszać i chwilę podgotować.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do żurku.Gotowy żur doprawić do smaku solą,pieprzem i majerankiem.Dodać ugotowaną wcześniej kiełbasę.
kołczu
kukielka
cris