Sposób przygotowania:
Żurek na zakwasie z otrębów pszennych
Przygotowujemy zakwas na żur: Płatki i otręby dobrze miksujemy. Zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz obrany ząbek czosnku, mieszamy. Na dnie słoiczka układamy skórkę chleba, wlewamy zakwas. Przykrywamy gazą i trzymamy przez około tydzień w temperaturze pokojowej- w tym czasie średnio 1-2 razy dziennie zakwas mieszamy. Po tym czasie- o ile zakwas jest już odpowiednio kwaśny, możemy go przetrzymywać w lodówce. Przygotowujemy żur: Kiełbasę zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty, zagotowujemy pod przykryciem. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo. Zmniejszamy odrobinę ogień, dodajemy obraną i pokrojoną na 8-12 kawałków pietruszkę i marchew. Po 5 minutach dodajemy obranego i pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka. Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, lekko solimy. Gdy ziemniaki zmiękną (mniej więcej po 8-10 minutach) wyciągamy pietruszkę, marchewkę i przyprawy, dodajemy podsmażony boczek z cebulką. Wlewamy przygotowany wcześniej zakwas na żur. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli ktoś lubi może wlać odrobinę śmietany. Podajemy w chlebku do żurku z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i jajkiem. Jeśli ktoś lubi mocno gęste zupy, może żurek zaciągnąć odrobiną mąki pszennej.
Kristofer
elzbieta8960
Kristofer cos mi smakoszem zalatujesz :)
Kristofer
elzbieta8960
A zwlaszcza Ciebie smakoszko ,prawda ?? :)
Bernadetta
A to trzeba je wcześniej myć ? Nie wiedziałam... Hmmm... ale w zmywarce czy normalnie pod wodą ?
Oczywiście komunikat dla wszystkich poważnych osób, które nie wiedziały, że warzywa myjemy- tak, myjemy je- najlepiej pod bieżącą wodą :)