bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

żurek wielkanocny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

chyba na każdym wielkanocnym stole gości żurek

żurek wielkanocny

Składniki:

żurek wielkanocny

 

  • wywar z gotowania szynki lubinnej wędzonki
  • biała kiełbasa surowa
  • jajka na twardo
  • butelka żuru
  • sól , pieprz , magi , listek laurowy , 2-3 ziela angielskie

Sposób przygotowania:

żurek wielkanocny
Wywar podgrzać , zagotować w nim białą kiełbasę . Po paru minutach kiełbasę wyjąć , a do wywaru dodać liść laurowy , ziele angielskie i przyprawy (ostrożnie , bo wywar będzie już słonawy) , wlać żur i chwilę pogotować . Osobno ugotować jajka , ochłodzić i obrać , przekroić na pół .
Do bulionówek włożyć po jednym jajku i kawałku kiełbasy , zalać żurem .
Ilość jajek i kiełbasek zależy od ilości osób .
Żurek można zabielić śmietaną , ale u mnie nie lubią takiego