Sposób przygotowania:
Żurek - własny zakwas
Mąkę należy wsypać do garnka ( najlepiej glinianego ) i zalewamy wodą w proporcji 3: 1 , czyli 3 razy więcej wody niz mąki , dodajemy piętke chleba oraz zmiażdżone ząbki czosnku ( jesli lubisz bardziej czosnkowy to więcej ) Odstawiamy całość na kilka dni w ciepłe miejsce by doszlo i zakwas gotowy :)
cremebrule
malgorzata
hmmmmmm
Jesli tak, to baaardzo przydatny przepis!
Dzieki, jarek-energy!
malgorzata
annajot
jarek-energy
dobry
wlasnie mi sie to cisnelo na usta, duzo lepsze niz ze sklepu powinno wyjsc, bez porownania!
cremebrule
duzo lepsze, a potem mozna wlac do sloika czy butelki i spokojnie w lodowce do 2 tygodni przechowywac
jarek-energy
a można można , dlaczego nie?
pusieczek2@wp.pl
msewka
lara1908
ebolus
Jarek możesz napisać ile czosnku i liścia dodać do pół kilo mąki pierwszy razrobięi nie chce przesadzić a no i co z solą...??
Pozdrawiam
45Kazik