Sposób przygotowania:
Żurek z barszczu
W garnku wlewamy 4litry wody może być więcej ale ja robię na 4 osoby.wsypujemy żurek mieszamy aż się zagotuje.Barszcz wsypujemy do miseczki lub kubka i mieszamy z zimna woda następnie dodajemy do zagrzanego żurku i gotujemy na najmniejszym palniku.Białą gotujemy w osobnym garnku.Obieramy ziemniaki kroimy według uznania i gotujemy.Boczek i cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy aby się zrumieniły.Białą wyciągamy o kroimy w talarki tam aby nie były za grube i dodajemy do garnka z żurkiem.Gotujemy jajka.Ziemniaki odcedzamy ugniatamy i dodajemy do nich boczek z cebulą i dobrze je mieszamy by połączymy się z ziemniakami.Jajka wyciągamy obrane kroimy na cztery części kładziemy na głębokim talerzu lub miseczce i zalewamy żurkiem.Ja ziemniaki podaje osobno na talerzu ale można je dodać do żurki.